cookerblondi



Szeretek enni.
Jókat, jóféléből.
Főzni nem tudtam,
szinte semmit.
De belejöttem!

Szültem.
Kettőt is.
Megváltoztam.
Elcsodálkoztam.
Hova lett a versenysúlyom?
Segítség!

Hívom PiciEncit.
Aki megmutatta,
elmondta,
és bejött,
és működik!!!!

Csak úgy szaladnak a nadrágméretek.
Nem fáj,
nem rossz,
nem önsanyargató,
csak egy kis változtatás,
odafigyelés,
életmódváltás.

Persze,
ezt mindenki tudja,
de akkor is,
fantasztikus,
továbbra is,
jókat enni,
jóféléből,
csak okosan.

Erről szól.
Próbáld ki te is!

Cookerblondi

Hát, nem kértél könnyűt...

És nem azért nehéz, mert titkos lenne, vagy sanyargatós, nem. Hanem azért nehéz, mert hosszú-hosszú évek (saját) tapasztalata kell hozzá, és - szerintem nagyon - személyre szabottan.

De bele kell vágni, azonnal, mert bizony a túlsúly nagyon veszélyes lehet.
Ha 1x elhatároztad, akkor már nagyon könnyű, sőt eleinte nagyon látványos is :-),  csak a belefogás, na az a nehéz.

Egyébként én ezt 1 percig sem nevezem fogyókúrának, inkább életmódot változtattunk. És! Meg kell mondjam, hogy mi egyáltalán nem kínozzuk magunkat (azért írom többesben, mert nekem is jól esik ez a fajta étkezés, és úgysem főznék magamnak külön, és a'sszem kettesben mindig minden könnyebb is :-)

Ja! és bizony néha előfordul, hogy az általunk rögzített határokat áthágjuk, tudván, másnap, harmadnap majd 1 picit visszafogjuk magunkat...

Bevallom, ezer és ezer fogyókúrás újságot, honlapot böngésztem végig, rendszeresen forgatom a gyógynövényes- és szakácskönyveket. Mindenből igyekszem kihámozni azt, ami nekünk jó, szóval ha végigolvasol, rájössz, hogy a mi „életmódunkban” van UpdateNorbi,  Atkins Professzor, Béres Alexandra és GI-fogyókúra, meg súlykontroll is, 90 napos, sőt szétválasztó diéta, no meg reformkonyha és NőkLapja receptek és ki tudja még mi nem :-))))

Szóval a'sszem az a legegyszerűbb, ha leírom, nálunk mi vált be.
De ez sajna egy percig sem biztos, hogy nektek is jó. /Bár ha a szeretetedet és féltésedet is belefőzöd, akkor működni fog, nem is tudom, miért… J / Nektek is figyelnetek kell magatokra, mert a testetek azonnal jelezni fog, ha valami nem tetszik neki! És minden tapasztalatot ossz meg velem is! Hadd tanuljak!
És fontos, hogy tisztában legyetek azzal, hogy milyen alapbetegségeitek vannak. Rendszeresen, évente egyszer csekkoltatni kell a vércukrot, a vérnyomást, az EKG-t, a koleszterinszintet. Nem azért, hogy megijedj, hanem, hogy ne kelljen félni J

Szóval az alapszabályok:

1.     szabály
CSAK DÉLIG ESZÜNK SZÉNHIDRÁTOT.

És szigorúan csak azt!! Ilyenkor nincs semmi fehérje (csak néha a kávémba 1 csöpp tej.
Csupa gyümölcs, csupa (tej és joghurt nélküli) gyümölcsturmix, zabkorpás süti, de az is legyen zsír nélküli, lekváros fakenyér, vagy teljeskiörlésű zsemle (vaj nélkül!), zabpehely, cukortalan saját keverésű müzli friss gyümölcslével nyakon öntve...
A sok friss gyümölcsből nálunk nincs tilalmon egyik sem, bár egyik-másik talán túl sok cukrot tartalmaz, de olyan gyorsan keresztül megy a testünkön így, hogy nincs mellette fehérje, zsír, hogy nincs ideje a cukornak zsírrá alakulnia, azonnal felhasználjuk! és így délig bőven megvan a szükséges energia. Na jó, délelőtt néha még elrágcsálunk egy-két répát is :-)


2. szabály:
Déltől nincs semmi gyümölcs és más hasznos szénhidrát. Csak a magas rost és folyadék tartalmú szénhidrátok jöhetnek. Ezek például: minden salátaféle, spenót, sóska, általában a zöldszínű zöldségek, uborka, retkek, cukkini, brokkoli, karfiol, édeskömény, angolzeller, cikória, és spárgaspárgaspárga. Ezek a zöldségek szabadon ehetők, szinte korlátlanul mindenféle fehérjéhez, húshoz (na nem rántott szelethez! - az egyébként is ab ovo tilos, mert egyszerre van benne a fehérje=a hús, a szénhidrát= a prézli, a liszt és még a zsír is= az olaj).


ÉS ITT A LÉNYEG!!!!
n e m    s z a b a d    e g y ü tt   a   f e h é r j é t (halat, husit),  a   z s í r t  (olajat, vajat stb.) és   a     s z é n h i d r á t ot !!!!!!!!!!!!!!!! :
például tilos: a kenyér-vaj, a prézli - hús, a tészta – tejföl, krumpli-hús, gyümölcs-joghurt, rízs-hal párosítás!


Így ebédre van mondjuk egy kis tejszínes!  (no nem kell igazi tejszínnel, mert az zsíros, például a Millinek van 3%-os sűrített főzőteje, tökéletes) spárga leves tetején egy kis szójamaggal, parmezánnal és utána pesztós, olivás párolt cukkini sült csirkével.



A LÉNYEG, HOGY DÉLTŐL MÁR NE KEVEREDJEN A FEHÉRJE, ÉS A ZSÍR A HASZNOSULNI KÉPES SZÉNHIDRÁTTAL.
TEHÁT CSAK OLYAN ZÖLDSÉGEKET SZABAD EGYÜTT FOGYASZTANI A HÚSSAL, SAJTTAL, OLAJJAL, AMIKNEK MAGAS A ROST ÉS FOLYADÉK TARTALMUK.

Tehát este egy kis finom sovány sonka, vagy maradék sült csirkéből nagy saláta, vagy csak soványsajtok (már nagyon jókat lehet kapni, ami 20% alatti, már jó pl.: GoFitt, Óvári köményes, Tolnai sovány, President camembert), ja és a nélkülözhetetlen CottageCheese, alig 4% zsírral, aztán én megízesítem, akár édességnek vaníliával, mandulával, gyömbérrel és édesítővel, pici szezámmaggal...vagy hamis körözöttként, vagy színes borssal, egy piciny márványsajttal, vagy jó sok friss zöldfűszerrel. Ezekhez a sós kencékhez jólesne kenyér, de nem lehet!!!, viszont szabad hozzá sajtlapokat, sonkaszeleteket enni, retket, uborkát, zellerszárat mártogatni (répát sajna nem :-(.



De gyakran sütök este halat oliván, vagy csak vaslapon csirkemellet például avokádósalátával. Az avokádó is olyan zöldség, ami mehet a húsokhoz. Sajnos a paprika és a paradicsom nem lehetne, de ezt mi nem nagyon bírjuk ki, így gyakran van portugál paradicsomsaláta a halhoz (kicsi olivaolajjal, tengeri sóval és sok friss korianderrel). De az a tapasztalatom, hogy a paradicsom-olivabogyó kombinációtól még sosem híztunk :-)))

Este nem bírjuk ki édesség nélkül. Ilyenkor van a már említett édes "túrókrém", vagy mixelt joghurt édesítősen-(koffeinmentes)kávésan-szezámosan. Néha csinálok "sajttortát" rikottából, (esetleg zabkorpával), vagy sovány túró (és korpáskeksz) segítségével hamis Tiramisu-t. Van már teljeskiörlésű babapiskóta is... ;-)


3.     szabály:
ESTE SZIGORÚAN TILOS A GYÜMÖLCS.
Aszaltan is. Csak képzeld el: ha annyi (a gyümölcshöz képest) nehezen emészthető fehérje, hús, zsír után ennénk gyümölcsöt, ott lapulna a gyomrunk tetején, és amíg  várná a sorát, hogy ő is megemésztődjék, el kezd puffogni, puffadni, na ekkor van a hascsikarás, puffadás, gyomorsav, és persze a hízás. Nem véletlen, hogy a franciák is az étkezés végén hozzák a sajtot :-)


és végül a még egy fontos szabály:

Napi 2, de inkább 3 liter folyadékot iszunk. Nem csak vizet, sőt! Teákat (vannak gyógynövénykeverékek, nagyon jók vagy például szűzteát), kávét, reggel higított gyümölcslét, délben sok levest, este joghurtot. 

No ezekből is láthatod, nem egyszerű, de hidd el, logikus, és hú de jó is lenne, ha nálatok is működne...

Hát valahogy így…

Szinte semmi só, csak ritkán csípős, erős fűszerek, viszont jó sok spenót, salátafélék, sóska, zöldfűszerek…

no és halakhalakhalak, 


és gyakran magok, főleg tökmag, szója pirítva, szezámmag -fekete is-, lenmag (segíti az emésztést)dió, mandula, és csak ritkán mogyoró, kesudió, makadám, és sózva sosem...

Hál'isten, nem vagyunk cukrosok, de nálam otthon nincs cukor. Csak nádcukor kocka, ha egy vendég a teájába, kávéjába esetleg kér. Nem mindegy, milyen az az édesítő, talán az az igazi svájci - csak tudják a svájciak, nem? - szacharin a nyerő, főzéshez ezt azonban nem használhatom, mert keseredik a forróságtól, de ciklamát alapú folyékony édesítővel még lekvárt is teszek el ősszel. Ha porcukorra van szükségem, akkor meg ott a jó öreg glükóz, sőt! a maradék vaníliás rúd (amiből már alaposan kikapartam a magocskákat) segítségével pár nap után még vaníliás cukor is lesz belőle :-)
Az igazi megoldás – nem olcsó, de ma már itthon is beszerezhető – egy dél-amerikai növény, a stevia levele és az abból készült édesítőszerek. A stevia leveleit megszárítottam és a teánkkal együtt leforrázom, a porcukor-alakja tökéletes, sőt! a szirupjával még habcsókot is tudok készíteni. Kelt tésztát nem valószínű, nem hiszem, hogy megfuttatja az élesztőt… De más mindenre tökéletes, és nincs mellékíze.
De ha már a fehércukor helyett (valódi!!!) barnacukrot, nádcukrot használsz, vagy (igazi!) mézet, már segítetted a fogyásodat.
Persze a kiscsávókat nem érdemes édesítőszerrel kínozni a kakaónál…

Ja! Nálunk fehér liszt sincs. Csak teljeskiörlésű búza, rozs. Ezt is ritkán használom, sűríteni is inkább kukoricakeményítővel szoktam, a rántásról teljesen leszoktam, maximum habarok, és abba jó a teljeskiörlésű vagy egy kanálka keményítő is!

Nem eszünk kenyeret, zsemlét, kiflit, ha néha igen, akkor is igazi rozsost, teljeskiörlésűt, magvasakat. Van otthon "fakenyér" (tudod, ezek a finom Abonett-szerűek, a svédek gyártják, régen csak az IKEÁban lehetett venni, ma már mindenhol), ropogósak, rozsosak, szezámmagosak, nincs benne élesztő és sütőpor sem. Ja! és a győriek gyártják a korpás kekszet, na az is elég jó kenyérpótló. 

Leszoktunk a rizsről is - na jó néha egy ragacsos rizsnek nem tudunk ellenállni, kókusztejjel és sárgabarackkal vagy mangóval... – EZ SZIGORÚAN TILOS LENNE!!
Szóval barna- és vadrizs van csak otthon, és főleg köles, hajdina, kuszkusz (ez utóbbi is teljes kiőrlésű).


Ha már itt tartunk.  Nekem az a tapasztalatom, ha eszünk egy kiflit, akkor 1 kilót hízunk tőle... Ezért kellett lemondani a kenyérről. Valószínű, a kovász, az élesztő is hibás ( a sörtől és a kovászos uborkától is puffadtabbak leszünk), ezért van az, hogy ha néha-néha veszek kenyeret, akkor ha lehet, a "finn"kenyeret veszem, az élesztő nélkülit.
A korpás, teljes kiőrlésű dolgok (túl azon, hogy egészségesebbek), sokkal hamarabb teltérzést, jóllakottság-érzést okoznak, kevesebb a szénhidráttartalmuk, és azon belül is sok a haszontalan, amit meg sem tudunk emészteni, így aztán nem is tudnak hizlalni! Sütiket, tortákat is csinálok zabkorpából, elég jók :-)

Nem nagyon  főzök tésztát, ha néha igen, akkor azt is teljes kiőrlésűt, néha durumliszteset. Gyakrabban üvegtésztát (nem rizstésztát!), na azt szabad enni (bár mákosan nem'tom, milyen lenne), mert csak fehérje és rost tartalma van, tésztasalátának kitűnő!

Nálunk a krumpli is priuszos, magas a keményítőtartalma, néha főtten, de csak ritkán. Tavasszal az újkrumplit nem hagyjuk azért ki, csak másnap alig eszünk :-))

Örökletesen magas 1 picit a koleszterinem, így nem eszünk sok tojást, de nincs tiltva. Amihez kell, használom, gyakran csak a fehérjéjét, mert már az is összetartja a sütit például!

Nincs otthon zsír (na jó, egy kis kacsazsír még mindig ott lapul a hűtőben, mert nem volt szívem kidobni a finom kis szaftot, ami a kacsa alatt volt :-), csak olajjal főzök-sütök, néha vajjal. Tehát mindenféle olivák, külön a sütéshez, külön a salátákhoz.
Magam is ízesítem, van fokhagymás, van csípős, tárkonyos, van rozmaringos és bazsalikomos... Salátákhoz gyakran használok tökmag, lenmag vagy dióolajat is. De van otthon kukorica és mogyoró-, szőlőmag-olaj is.

Nagy ritkán főzök-sütök vörös húst, azt is szinte csak vadat. Inkább baromfit és halakat, tengeri herkentyűket eszünk. Néha egy kis füstölt marhanyelvet (sonka helyett). Szóval csak sovány, tanyasi, szaladgálós pipi és hetente legalább 3x halacska (ez nekünk, lányoknak is nagyon fontos a csontritkulás megelőzése miatt, és a koleszterinnek is odacsap)!
Ez bevált, és már csak azért is, mert a vörös hús nehezen emészthető.
Napirend:

Bevallom, már rég nem számolom a kalóriákat, igaz, ennyi év után lassan kívülről tudom. Viszont fontos, hogy tudd, minek mennyi a szénhidrát, rost, fehérje és zsírtartalma. Hidd el, hamar bele fogsz jönni!

Nagyon fontos, hogyan és mit vásárolsz! Mindig megnézem a dobozon, van-e benne tartósítószer, igyekszem elkerülni. Rengeteg felesleges toxikus anyagot, adalékokat, tartósítószereket, titkos cukrot, sót, szénhidrátot tudsz így elkerülni.
Gyakran vásárolok bioboltban, margarint csak ott, és a zabkorpánál, zabpehelynél is jobban érzem magam, ha bio :-)

Van úgy, hogy eldöntjük, aznap nincs husi és zsír, ilyenkor nagy zöldség levesek vannak, vagy muszaka szójával, főzelékek  répafasirttal, tofuval, lecsó padlizsánnal, és a cékla, répa, gumós zöldségek, hüvelyesek is csak ilyenkor jöhetnek. És csak ilyenkor este van zabkorpás csokis süti :-) Na jó. Kevés csokival.

Nekem alapvetően vacak az emésztésem, ezért gyakran tartok 2-3 napos léböjtöt, vagy gyümölcskúrát, húúúú, az nagyon jó. Minden nyáron megcsinálok egy 8 napos dinnyeböjtöt, az pedig maga a felüdülés! De próbáld ki egyszer a 3 napos szőlőkúrát! Utána olyan erőben leszel, hogy csak na!


Lehet, bonyolult, de nekünk ez a rendszer elég jól bevált.


Ja! Most, hogy visszaolvastam, amit eddig írtam, rájöttem, hogy mi tulajdonképpen egy súlykontrollon alapuló szétválasztó, szénhidrát- és zsírszegény diétát folytatunk update rendszerben :-)

Az biztos, hogy finomakat, jókat és egészségeseket eszünk, egyszerűeket, sok nyers zöldséggel, nem főzöm órákig, frissen, gyorsan készítem el. És igyekszünk nem bezabálni, minden adagból egy picit kevesebb is sokat segíthet. Ha bűnözünk, másnap picit koplalunk, nincs lelkiismeret furdaltatás, önsanyargatás, számolás.

Jaj nagyon drukkolunk! Jelentkezz, merre tartotok!

Ölelünk szeretettel, a kiscsajokat is nagyon!

PiciEnciék